Care este locația secretă din România care avea cantități uriașe de aur nativ. Aici a fost descoperită cea mai mare pepită de aur nativ din România. Deși sunt abandonate de mai multe decenii, vechile mine de aur din această locație păstrează amintirea unor mari comori descoperite în trecut.
Potrivit adevărul.ro, este vorba despre vechile mine de aur din Munții Metaliferi, aflați în sudul Carpaților Apuseni. Este vorba despre cele mai vechi mine de aur din Munții Metaliferi, care datează chiar din epoca Daciei Romane. Galeriile lor sunt săpate în secolele II și III d.Hr.,
în zona Bradului, a Roșiei Montane, precum și în alte locuri din Apuseni.
Unele galerii, precum Treptele Romane, încă mai pot fi vizitate pe câțiva metri de la intrare. Și în epoca Medievală zăcămintele de aur au fost exploatate de către localnici, astfel dezvoltându-se satele de munte ale minerilor.
Ultimele trei veacuri au adus și mai multe galerii miniere, iar urmele se găsesc acum la tot pasul în văile din ținutul aurului. În primii ani de comunism, minele de aur au fost naționalizate.
Până în anii 2000, exploatările miniere din Apuseni au funcționat la cote maxime, dar de peste două decenii, multe dintre galerii au rămas abandonate în Munții Metaliferi din Hunedoara.
Alte mine de familie, săpate de localnici înainte ca regimul comunist să le naționalizeze ori să le închidă, au fost, de asemenea, abandonate. Una dintre acestea, ascunsă în munți, duce la peste un kilometru sub pământ, iar pereții sunt împodobiți cu filoane de minereu aurifer.
La capătul galeriei, adânc sub pământ, s-a descoperit cea mai mare pepită de aur nativ din România, de 53 de kilograme de aur masiv, arăta geologul Grigorie Verdeş, coordonator al volumului „Extaz şi agonie în mineritul zărăndean”, potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI:
Stațiunea montană din România UNICĂ în toată Europa. De ce se îngrămădesc anual turiștii străini